Originaliteit, variëteit en kwaliteit op DNP 2019 tentoonstelling in Zeist
30-08-2019

Zeer ruim vertegenwoordigd vooral zijn de 2-D werken, wat teleurstellend gering het aantal inzendingen op gebied van 3-D. Wat opvalt is allereerst de grote mate van originaliteit waarmee de kunstenaars hun portret neerzetten. En gelijk daarna de grote variëteit aan stijlen waarin het portret wordt uitgewerkt. De hele kunsthistorie passeert de revue. Van klassiek academisch tot postmodern en veel daar tussenin. Sfeervol naturalistisme, verfijnd impressionisme, nadrukkelijk expressionisme, geestig surrealisme, hard fotorealisme. Prachtig alleen al om zoveel verschillende stijlen bijeen te zien.

En dan de portretten zelf. Dat zijn inkijkjes in liefdevol geportretteerde mensen: een kind, een oude dame, een statusbewuste heer, een jongeman. Gevangen in een constructie van licht, kleur, lijn en vlak. Klein en intiem, groot en aanwezig, uitvergroot en vervreemdend. De een vertelt een helder verhaal, de ander roept een krachtig beeld op. Een unieke tentoonstelling kortom die getuigt van een hoge kwaliteit in dit mooie genre.  

Jurylid Sam Drukker: “Het niveau was hoog, we hadden de twee rondes ook echt nodig om tot deze selectie te komen. Bij de jurering van de ruim 1.250 portretten van bekende en onbekende kunstenaars uit het hele land hebben we onder andere gelet op kwaliteit, authenticiteit, zeggingskracht, beheersing van de gekozen techniek, compositie, gebruik van licht en donker en kleurgebruik. In dit Rembrandtjaar is de tentoonstelling Het Portret een uitstekende en interessante barometer om erachter te komen hoe het staat met de hedendaagse Nederlandse portretkunst.”


De tentoonstelling van Stichting De Nederlandse Portretprijs is te zien van 3 september t/m 17 november in Slot Zeist, Zinzendorflaan 1 in Zeist
Geopend van dinsdag t/m zondag: 11.00 – 17.00 uur. Zie voor nadere informatie:
https://www.slotzeist.nl/bezoekersinformatie/2e-editie-stichting-nederlandse-portretprijs

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top