Wedstrijdpagina

Inschrijving De Nederlandse Portretprijs 2023

Vanaf heden tot en met 28 februari 2023 kunnen kunstenaars zich inschrijven voor de vierde editie van De Nederlandse Portretprijs. Een kunstenaar mag maximaal drie portretten in 2D of in 3D inzenden. Na een digitale voorronde maakt de jury tijdens de selectie-dag op 17 april 2023 bekend welke 50 werken zij nomineerde voor de tentoonstelling. Uit de makers van deze werken kiest de jury de prijswinnaars (éen in categorie 2D en éen in categorie 3D), evenals de winnaars in de categorie Jong Talent (eveneens in 2D en in 3D). Er kunnen ook Aanmoedigingsprijzen worden uitgedeeld.

Op 8 juni 2023 maakt de juryvoorzitter tijdens de opening van de tentoonstelling in Slot Zeist de winnaars bekend. De tentoonstelling met werk van winnaars en genomineerden duurt tot en met 3 september 2023. De tentoonstellingsbezoekers kunnen hun favoriete kunstenaar voordragen voor de Publieksprijs op een daartoe bestemd formulier.

 

             Schrijf je in voor De Nederlandse Portretprijs 2023                

De prijzen:

Dit zijn de prijzen (totaal waarde meer dan 25.000,-):

- Winnaar 2D:   10.000,- waarvan een opdracht t.w.v.  5.000,-

- Winnaar 3D:  10.000,- waarvan een opdracht t.w.v.  5.000,-

- Winnaar Gerstaecker Jong Talent Award 2D: Ontwikkelingsbudget t.w.v.  2.500,-

- Winnaar Gerstaecker Jong Talent Award 3D: Ontwikkelingsbudget t.w.v.  2.500,-

- Winnaar Publieksprijs: Oorkonde in de vorm van een beeld.

 

 

Veel gestelde vragen over meedoen aan de Portretprijs

Wie kan meedoen?
Deelname staat open voor een ieder (schilders of tekenaars of beeldhouwers), die in Nederland werkzaam of gevestigd is of die de Nederlandse nationaliteit bezit. 
Deelnemers voor de 2D- en 3D-prijs moeten bij inschrijving 18 jaar of ouder zijn.

Zijn er voorwaarden aan het werk dat ingebracht wordt?
Het ingebrachte werk moet een schilderij, werk op papier, beeldhouwwerk, reliëf of een combinatie hiervan zijn op basis van een zitting of een studie naar het leven: de mens moet het hoofdonderwerp zijn. Portretfoto’s, video’s en films komen niet in aanmerking.
Het tweedimensionaal werk mag niet groter zijn dan 250 bij 250 cm. Alle werken die hieraan niet voldoen zullen niet in aanmerking komen voor selectie. Het driedimensionaal werk mag maximaal 25 kg en 65 cm hoog zijn. Alle werken zwaarder of hoger komen niet in aanmerking voor selectie.

Is er een thema verbonden aan de portretprijs?
Nee, dit is de vierde editie van de Nederlandse Portretprijs. De eerste editie was in 2017. 

Wanneer moet het portret gemaakt zijn?
Het portret dat voor deze editie aangemeld wordt, moet gemaakt zijn na 1 januari 2021. 

Moet het werk anoniem zijn?
Ja, het werk moet anoniem aangemeld worden, zodat de jury niet kan zien wie de kunstenaar is. 

Voor de Nederlandse Portretprijs is een reglement opgesteld. Je kunt dit hier bekijken. Lees het goed voordat je je aanmeldt.

Voor de Nederlandse Portretprijs is een reglement opgesteld. Je kunt dit hier bekijken. Lees het goed voordat je je aanmeldt.

Stel een vraag
4 4 =

Reglement voor de Nederlandse Portretprijs 2023

DEELNEMEN

Iedere deelnemer mag maximaal 3 werken aanmelden voor selectie voor de Nederlandse Portretprijs 2023. Per werk betaal je € 30,- deelnamekosten.
Na het invullen van je gegevens en het uploaden van je werk, kun je direct betalen via iDeal. N.B. deze bestanden kunnen niet groter zijn dan 5MB.
We raden aan eerst het Reglement door te nemen voordat je je aanmeldt. Dit document vind je onderaan deze pagina.

SELECTIE EN PRIJZEN

De jury bestaat uit deskundigen uit de kunstwereld. Deze onafhankelijke jury komt samen na sluiting van de aanmeldingsperiode en selecteert uit alle digitale inzendingen zo'n 120 kunstwerken (longlist). Deze werken worden tijdens een selectiedag (17 april 2023) 'live' beoordeeld - de vijftig best beoordeelde werken worden genomineerd voor de portretprijs (shortlist). Deze vijftig werken zullen worden geëxposeerd in Slot Zeist van 9 juni tot en met 3 september 2023. Uit deze vijftig werken zullen de prijswinnaars gekozen worden.

TENTOONSTELLING

Alle door de commissie genomineerde werken zullen worden geëxposeerd in Slot Zeist. We zullen deze portretten ook op onze website tonen. 

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top