Je kan je nu inschrijven

Het Weekend van het Portret draagt in 2022 als motto In herinnering – portretten van dierbaren. Dit thema houdt verband met het overlijden van onze voorzitter Saskia Koppelaar-Siebers, begin dit jaar. De idealistische oprichter en bevlogen bestuurder van Stichting De Nederlandse Portretprijs is ons helaas ontvallen. Maar haar intenties zetten wij voort. Allereerst met de organisatie van dit Weekend in Loods 6 te Amsterdam. De expositie toont prominent het portret Saskia dat haar levensgezel Frans Koppelaar in 2019 schilderde. Hij zette haar liefdevol neer als een zonnige, levenslustige vrouw die vol energie en warmte in het leven staat. Een mooi beeld dat nu dient als een dierbare herinnering aan haar.

Zo gaat het uiteindelijk met alle portretten. Al worden de afgebeelde personen meestal bij leven geportretteerd, eens komt een moment waarop zij uitsluitend in de herinnering zullen bestaan. Zo verging het ook Peter R. De Vries, najager van onrecht die door een gewelddadige kogel om het leven kwam. Ans Markus portretteerde hem zoals hij in de media overkwam: principieel en onverschrokken. Een icoon van strijd tegen harde criminaliteit. Nu een gelauwerde en betreurde BN-er.

Vroeger was het gebruikelijk om overleden personen in een familieportret als zijnde levend af te schilderen, soms voorzien van een attribuut dat de dood symboliseerde. Ter herdenking werden ook vaak jonggestorven kinderen geschilderd: macaber bleek of met vleugeltjes, als engeltjes. Die traditie ging geheel verloren. Wij herinneren ons tegenwoordig liever de persoon zoals die was. Met een levendig portret waarmee we onze dierbare voorgoed in herinnering kunnen houden. Daarvan getuigen de portretten in deze expositie.

Selectiecommissie
De selectiecommissie voor het Weekend van het Portret 2022 bestaat uit vijf nieuwe leden:     

  • Margreet Bouman, beeldend kunstenaar, was docent en programmeur van de Vishal te Haarlem  
  • Bülent Evren, beeldend kunstenaar, adviseur 
  • Mirko Krabbé, beeldend kunstenaar, ontwerper bij KxA 
  • Sophie van Steenderen, kunsthistorica, conservator Stadsmuseum Harderwijk  
  • Joanna Quispel, beeldend kunstenaar,portrettist, stadstekenaar 2018 van Amsterdam  

 

Je kan je inschrijven t/m 14 augustus.

Voor het reglement klik hier (PDF)

Inschrijven

Veelgestelde vragen

Wie kan meedoen?

Deelname staat open voor eenieder (schilder, tekenaar, beeldhouwer) die in Nederland werkzaam of gevestigd is, of die de Nederlandse nationaliteit bezit. Deelnemers moeten bij inschrijving ouder van 18 jaar zijn.

Zijn er voorwaarden aan het werk dat ingebracht wordt?

Het ingebrachte werk moet een schilderij, werk op papier, beeldhouwwerk, reliëf of een combinatie hiervan zijn waarbij de mens het hoofdonderwerp moet zijn. Het 2D werk mag niet groter zijn dan 250 bij 250 cm. Het 3D werk mag maximaal 25 kg en 65 cm hoog zijn.

Moet het werk gesigneerd zijn?

Het werk moet anoniem worden ingebracht. Titel en datum van creatie worden op het aanmeldformulier vermeld

 

Wanneer moet het portret gemaakt zijn?

Vanwege dit bijzondere thema is er voor deze keer geen eis gesteld aan de datum waarna het portret gemaakt moet zijn.

Hoe moet het werk worden aangeleverd?

Het 2D werk moet voorzien zijn van een goed ophangsysteem. Zonder een goed ophangsysteem kunnen we je werk niet ophangen. Voor de 3D werken levert de kunstenaar een sokkel bij het beeld

 

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top