Portretprijs 2021

Van 1 december 2020 tot 28 februari 2021 zijn de inschrijvingen voor de derde editie van De Nederlandse Portretprijs geopend. Kunstenaars kunnen met maximaal drie werken meedingen naar deze prestigieuze prijs. Na de aanmeldperiode maakt onze jury een eerste digitale selectie. Kunstenaars van wie werk geselecteerd wordt voor de tweede ronde, worden verzocht dit werk op de selectie-dag in Zeist te laten beoordelen door de jury. Na deze selectie-dag stelt de jury een shortlist samen van 50 genomineerde kunstwerken die kans maken om in hun categorie (2D of 3D) winnaar van de Nederlandse Portretprijs te worden. Deze vijftig werken worden geëxposeerd in Slot Zeist vanaf 6 mei tot en met juli 2021. In deze periode worden de winnaars bekend gemaakt.

Het portret: boegbeeld van de figuratieve kunst

Het was natuurlijk te gek dat er in Nederland, een land met zo’n lange traditie op gebied van portretkunst nog geen prijs bestond. Een dergelijke prijs zal uiteraard een enorme stimulans vormen voor de ontwikkeling in het portretschilderen en beeldhouwen. Aangezien de figuratieve stroming in de beeldende kunst zich kan verheugen in een groeiende aandacht, vond de Stichting het een aantal jaren geleden een goed moment om een dergelijke prijs te creëren. Het portret vormt als het ware het boegbeeld van de figuratieve kunst. Steeds meer mensen en organisaties laten portretten maken in opdracht. 

Ons grote voorbeeld is Engeland. Daar geven twee prestigieuze prijzen, de BP-Award en de Royal Portrait Award een enorme ‘boost’ aan de kwaliteit en aan de diversiteit van de portretkunst. In Londen bestaat sinds 1856 de ‘National Portrait Gallery’, een in dit genre gespecialiseerd museum. DNP streeft naar de realisatie van een dergelijk museum in Nederland.

Stichting ‘De Nederlandse Portret Prijs’ looft in 2021 voor de derde keer de Nederlandse Portretprijs uit. In deze editie werkt de Stichting opnieuw samen met Slot Zeist en Gemeente Zeist. 

De jury van de Nederlandse Portretprijs 2021

Binnenkort zullen we hier bekend maken wie er in de jury zitten voor de Nederlandse Portretprijs. Net zoals voorgaande edities zal onze jury bestaan uit een gemêleerd gezelschap van kunsthistorici, kunstkenners, en kunstenaars. Zij geven hun oordeel over de ingezonden werken onder de bezielde leiding van Rudi Ekkart. 

Slot Zeist

Zoals in de voorgaande editie wordt de Nederlandse Portretprijs 2021georganiseerd in Slot Zeist. Deze statige locatie biedt een sfeervolle omgeving om de Nederlandse portretkunst te vieren. Slot Zeist stamt uit de zeventiende eeuw, de eeuw waarin Nederlandse portretkunstenaars hun faam in binnen- en buitenland verwierven. Het is passend dat de beste portretkunstenaars van nu zich in deze stijlvolle entourage kunnen presenteren.

 

Belangrijke data

1 december 2020: Opening inschrijvingen De Nederlandse Portretprijs 2021.
28 februari 2021: Sluiting inschrijvingen De Nederlandse Portretprijs 2021. De inschrijvingen sluiten om 23.59.
1 maart 2021 - 14 maart 2021: De eerste (digitale) selectieronde. De jury maakt een eerste voorselectie van 100-120 werken, via ons geanonimiseerde stemsysteem.
Eind maart 2021: De tweede selectieronde. Kunstenaars wiens werken in de eerste ronde zijn geselecteerd worden uitgenodigd om het kunstwerk op locatie te tonen aan de vakjury. Hier selecteert de jury de vijftig beste werken.
Eind april 2021: De laatste jureringsronde. Op Slot Zeist komt de jury nog éénmaal bijeen, om uit de vijftig kunstwerken die worden getoond aan het publiek de uiteindelijke categorie-winnaars te kiezen.
6 mei 2021: Opening van de expositie De Nederlandse Portretprijs in Slot Zeist.

 

Kort regelement

  • Per inzending bedragen de inschrijfkosten 30 euro.
  • Elke inzending dingt mee in één van de twee categorieën: 2D of 3D.
  • Er mogen in totaal 3 werken worden ingezonden, verdeeld over de twee categorieën.
  • Portretfotografie en digital art zijn niet toegestaan.
  • Foto's van werken kunnen geüpload worden in het bestandsformaat .jpg of .png, met een maximum bestandsgrootte van 5 mb.
  • Handtekeningen, insignia, of andere vormen van signatuur dienen (digitaal) onherkenbaar gemaakt te worden, om de anonimiteit van de inzendingen in de eerste ronde te waarborgen.

 

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top