Portretprijs 2021

Van 1 december 2020 tot 28 februari 2021 waren de inschrijvingen voor de derde editie van De Nederlandse Portretprijs geopend. Kunstenaars konden met maximaal drie werken meedingen naar deze prestigieuze prijs. Na de aanmeldperiode maakt onze jury een eerste digitale selectie. Kunstenaars van wie een werk geselecteerd werd voor de tweede ronde, werden verzocht dit werk op de selectie-dag in Zeist te laten beoordelen door de jury. Na deze selectie-dag steldede jury een shortlist samen van 50 genomineerde kunstwerken die kans maken om in hun categorie (2D of 3D) winnaar van de Nederlandse Portretprijs te worden. Deze vijftig werken worden geëxposeerd in Slot Zeist vanaf 25 juni tot en met 26 september 2021. Tijdens de opening, op 24 juni, werden de winnaars bekend gemaakt.

 

Campagnebeeld: "LÉO", van Enno Paulusma

Het portret: boegbeeld van de figuratieve kunst

Het was natuurlijk gek dat er in Nederland, een land met zo’n lange traditie op gebied van portretkunst nog geen prijs bestond. Een dergelijke prijs zal uiteraard een enorme stimulans vormen voor de ontwikkeling in het portretschilderen en beeldhouwen. Aangezien de figuratieve stroming in de beeldende kunst zich kan verheugen in een groeiende aandacht, vond de Stichting het een aantal jaren geleden een goed moment om een dergelijke prijs te creëren. Het portret vormt als het ware het boegbeeld van de figuratieve kunst. Steeds meer mensen en organisaties laten portretten maken in opdracht. 

Ons grote voorbeeld is Engeland. Daar geven twee prestigieuze prijzen, de BP-Award en de Royal Portrait Award een enorme ‘boost’ aan de kwaliteit en aan de diversiteit van de portretkunst. In Londen bestaat sinds 1856 de ‘National Portrait Gallery’, een in dit genre gespecialiseerd museum. DNP streeft naar de realisatie van een dergelijk museum in Nederland.

Stichting ‘De Nederlandse Portret Prijs’ looft in 2021 voor de derde keer de Nederlandse Portretprijs uit. In deze editie werkt de Stichting opnieuw samen met Slot Zeist en Gemeente Zeist. 

De jury van de Nederlandse Portretprijs 2021

Voor de Nederlandse Portretprijs 2021 bestaat de jury uit een gemêleerd gezelschap van kunsthistorici, kunstkenners, en kunstenaars. Zij geven hun oordeel over de ingezonden werken onder de bezielde leiding van Rudi Ekkart. In de jury zitten:

  • Rudi Ekkart, voorzitter van de jury, kunsthistoricus/onderzoeker en publicist
  • Irma Braat, kunstenares en winnaar Portretprijs 2017
  • Tonko Grever, voorzitter Overleg van Amsterdamse Musea, voormalig directeur Museum van Loon
  • Harriet Stoop, kunsthistoricus
  • Louk Tilanus, kunsthistoricus en voormalig docent Universiteit Leiden
  • Francien Valk, kunstenaar
  • Wieteke van Zeil,  kunsthistoricus en cultuurcriticus

Lees hier meer over onze jury.

Bezoek de tentoonstelling!

Zoals in de voorgaande editie wordt de Nederlandse Portretprijs 2021 georganiseerd in Slot Zeist. Deze statige locatie biedt een sfeervolle omgeving om de Nederlandse portretkunst te vieren. Slot Zeist stamt uit de zeventiende eeuw, de eeuw waarin Nederlandse portretkunstenaars hun faam in binnen- en buitenland verwierven. Het is passend dat de beste portretkunstenaars van nu zich in deze stijlvolle entourage kunnen presenteren.

Ben je benieuwd hoe je de tentoonstelling kan bezoeken? Kijk dan op onze pagina met bezoekersinformatie. 

 De Nederlandse Portretprijs 2021 wordt mede mogelijk gemaakt dankzij onze sponsors:

Mondriaan Fonds Logo Mullerfonds Slot Zeist
Prins Bernhard Cultuurfonds Pictoright Gemeente Zeist
Royal Talens    

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top