De Nederlandse Portretprijs 2019 

In 2019 organiseerde Stichting De Nederlandse Portretprijs samen met de Gemeente Zeist in de tweede editie van de Nederlandse Portretprijs. Uit 1254 ingezonden 2D en 3D portretten stelde een vakjury - onder voorzitterschap van Rudi Ekkart - een longlist samen. Op de selectie dag in juni brachten de kunstenaars van deze longlist hun werken naar Slot Zeist waar de jury ter plekke 50 nominaties selecteerde en bekend maakte. Het was een feestelijke dag, mede door de goede organisatie van studenten van de HKU. 

Tentoonstelling Het Portret 
De tentoonstelling van de 50 genomineerde werken is door Bert Hol (Culturele Vleugel), Tom Gijsen (Slot Zeist) en Saskia Koppelaar (DNP) ingericht. Ex-minister van Cultuur Hedy d’Ancona opende de expositie die tien weken te zien was in de Culturele Vleugel van Slot Zeist. De diversiteit en het niveau van de geselecteerde werken maakten Het Portret tot een juweeltje. Een tentoonstelling om trots op te zijn en die doet uitzien naar de volgende editie, in 2021. 

Klik hier voor een overzicht van de 50 genomineerden

Winnaars 2019
De winnaars van de Nederlandse Portretprijs 2019 waren Scott Bartner (2D), Mooniq Priem (3D), Amy Verhoef (Talens Jong Talent Award) en Fulco de Vos (Publieksprijs). Eervolle vermeldingen kregen Rosa Boomsma (2D) en Merel Jansen (Jong Talent). De jury bestond uit voorzitter Rudi Ekkart en leden Sam Drukker, Carla van de Puttelaar, Harriet Stoop, Jan Teeuwisse, Lia van Vugt en Wieteke van Zeil. Kunstexpert Frans Leidelmeijer reikte de 3D prijs uit, en theatermaker/performer Stefano Keizers de 2D prijs. Vervolgens gaf DNP de prijswinnaars Bartner en Priem elk de opdracht deze heren te portretteren.

Opdracht van sponsor
Sponsor KNVB gaf DNP de mooie opdracht om scheidend KNVB-voorzitter Michael van Praag te laten portretteren. De KNVB gunde de opdracht aan publieksprijswinnaar Fulco de Vos.

Nevenactiviteiten
Naast de expositie werden aanvullende activiteiten georganiseerd. De Breitner academie maakte een documentaire over portretkunst, die getoond werd in de filmzaal Slot Zeist. Ook werden workshops en aanvullende exposities georganiseerd. Een belangrijke educatie activiteit betrof de Selfieportret Prijs, georganiseerd in samenwerking met de Gemeente Zeist en het KunstenHuis De Bilt & Zeist. 

De ingezonden portretten door jongeren van 12 t/m 18 jaar sierden anderhalve maand de gangen van het Gemeentehuis Zeist. Een jury koos tot slot Moos Boeke als winnaar, Babette Heijnen en Josquin van Elburg werden tweede en derde. Cultuurwethouder Marcel Fluitman reikte de prijzen aan hen uit.

Geslaagde editie 2019
Het bestuur van de Nederlandse Portretprijs kijkt terug op een zeer geslaagde editie! 

 

Weekend van het Portet 2018: Het Zelfportret

In het laatste weekend van augustus 2018 organiseerde DNP het Weekend van het Portret 2018 met als thema 'Het Zelfportret'.

Weekend van het Portret 2018

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top