Portretprijs 2023

Het bestuur heeft voor De Nederlandse Portretprijs 2023 een nieuwe jury samengesteld. Zij zullen uit de vele inzendingen vijftig portretten selecteren en de prijswinnaars in diverse categorieën bepalen. De nieuwe voorzitter is Ton Geerts, senior conservator moderne en hedendaagse kunst bij RKD. Hij wordt terzijde gestaan door zes juryleden onder wie kunstenaars en voormalige prijswinnaars,museumconservatoren, een kunstenaar/adviseur en een kwartiermeester. De combinatie van kunstenaars en kunsthistorici geeft deze jury een mooie balans en een solide basis. Kortom een jury die garant staat voor een verantwoorde kwaliteitsbeoordeling. Maak hier nader kennis met de voorzitter en juryleden.

 

Hiernaast onze campagneposter:  "Jean Pierre" door Dinie Boogaart

Ton Geerts, voorzitter jury Nederlandse Portretprijs 2023

Ton Geerts is senior conservator moderne en hedendaagse kunst bij het RKD
– Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Hij is gespecialiseerd in
beeldende kunst over de periode 1960 - 1980 en heeft diverse publicaties op
zijn naam staan op gebied van moderne en hedendaagse kunst.


Na zijn studie Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Rijksuniversiteit
Utrecht werkte hij onder andere voor het Bilderdijk-Museum en de KNAW.

Van 1998 en 2009 was hij als conservator moderne kunst verbonden aan het
Rijksmuseum Twenthe in Enschede.


Over portretkunst schreef Geerts onder andere Verschijnen en verdwijnen:
identiteit en zelfportret als artistiek medium, in: Mirjam Westen e.a.,
Spiegeloog: het zelfportret in de Nederlandse kunst 1900-2015, Arnhem 2015.

 

 

Josien Beltman is conservator hedendaagse kunst bij het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Zij studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na haar cum laude afgeronde studie werkte ze voor diverse kunstinstellingen als docent, curator en tekstschrijver voordat zij verbonden raakte aan het Rijksmuseum Twenthe - sinds 2016 in haar huidige functie. Sinds 2018 is zij bestuurslid van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel.

Irma Braat  is kunstschilder. Zij schildert naar waarneming mensen en interieurs: portretten en model in omgeving. Ze maakt figuratief, realistisch werk in olieverf. Irma Braat geeft les aan de Wackers academie in Amsterdam, regelmatig als artist in residence uitgenodigd bijvoorbeeld door Willingshausen (Dld.), de oudste Europese schilderkolonie. Irma Braat is lid van het Nederlands Portretschap. Zij exposeert regelmatig en won in 2017 met Zelfportret met tweelingzus de (gedeelde) 1ste prijs in categorie 2D van DNP. Irma Braat maakte in 2021 deel uit van de jury van DNP.

Bülent Evren is beeldend kunstenaar en kunstadviseur. Na een studie literaire filosofie in Istanboel en een jarenlang verblijf in Parijs deed hij een masteropleiding bij Ateliers ’63 te Haarlem. Hij werkt in Amsterdam waar hij een atelier heeft. Hij laat zich bij zijn werk onder meer inspireren door mythologische figuren zoals Ares en Aphrodite. Hij schildert voornamelijk met olieverf op aluminium platen, die hij in specifieke vormen snijdt. Zijn werk is te zien in solo en groepsexposities en is opgenomen in collecties van musea. Hij geeft les en was meermaals gastdocent aan de Rietveld Academie. Hij is (mede)organisator van diverse tentoonstellingen en kunstprojecten. Sinds enkele jaren is hij voorzitter van Beoordelingscommissie van Arti & Amicitiae en organiseert jaarlijkse Update - Nieuwe Leden tentoonstellingen en Arti Salons. In 2022 maakte hij deel uit van de selectie-commissie van het ‘Weekend van het Portret’.

Tonko Grever is kunsthistoricus en cultureel ondernemer. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de UvAn aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij was bijna twintig jaar directeur van het Amsterdamse Museum Van Loon. Zijn belangstelling voor specifiek portretkunst kwam naar voren in tentoonstellingen die hij organiseerde zoals ‘De László in Holland’, ‘Thérèse Schwartze' en ‘Het pastelportret in Nederland’. Sinds zijn vertrek bij Museum Van Loon in 2018 is hij cultureel ondernemer. Hij is kwartiermaker van Stichting Luther Museum Amsterdam en voorzitter van de stichting Overleg Amsterdamse Musea (OAM). Tonko maakte in 2021 deel uit van de jury van DNP.

Mooniq Priem is beeldend kunstenaar. In 2019 won ze de Nederlandse Portretprijs in categorie 3D met Japans meisje (Little Ichiko). Priem is opgeleid als grafisch ontwerper aan de Academie St. Joost te Breda (1995) en studeerde in 2016 af als beeldhouwer aan de Academie van Schonen Kunsten in Arendonk (Be). Naast vrij werk specialiseerde zij zich in het portret, een genre waarin zij lesgeeft. Zij maakte honderden ‘Snelschets’-portretten naar levend model waarmee zij bekendheid verwierf. Haar uitgewerkte portretten behouden altijd een impressionistische toets. Haar buste van Rembrandt pronkte in het Rijksmuseum bij de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt (2019). Onlangs kreeg haar portret van Gerrit Korthals Altes een vaste plek in de Stadsschouwburg Amsterdam (ITA).

Sophie van Steenderen is conservator bij Stadsmuseum Harderwijk en de dependance daarvan: het Marius van Dokkum Museum. Zij studeerde kunstgeschiedenis aan de UvA, afstudeerrichting Nieuwste Tijd. Ze was ruim 15 jaar werkzaam als docent kunstgeschiedenis. Sinds 2017 is Van Steenderen verbonden aan Stadsmuseum Harderwijk waarvoor ze o.a. tentoonstellingen samenstelt over moderne en hedendaagse Nederlandse kunst. De afgelopen jaren maakte zij tentoonstellingen met werk van de schilders Jan van Heel en Harmen Meurs, van landschapsfotograaf Saskia Boelsums, van fotograaf en schilder Jitske Schol en van beeldhouwer Natasja Bennink. Over het oeuvre van Bennink verscheen in 2022 een publicatie waarvoor Sophie de tekst schreef. 

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top