De Selfieportretprijs

Selfies maken doen we elke dag. Smartphone in de aanslag en klikken maar. Makkelijk zat. Maar, is het resultaat altijd even leuk of origineel of mooi of goed? En denk je er wel eens over na voor wie je ze maakt, behalve voor jezelf?

Vroeger werden er ook veel selfies gemaakt. Niet gefotografeerd, maar getekend of geschilderd.  Daar kwam dus ook veel vakmanschap aan te pas.

Koploper was Rembrandt van Rijn. Waarschijnlijk schilderde hij 40 zelfportretten in olieverf en maakte daarnaast 40 tekeningen en prenten. Dat waren wel superselfies!

In het kader van De Nederlandse Portretprijs – waarvoor hedendaagse schilders en beeldhouwers werk hebben ingestuurd om de Portretprijs 2019 te winnen - is een selfieportretwedstrijd georganiseerd. Met de bedoeling om jullie jongeren een selfie te laten maken, maar dan zonder een smartphone te gebruiken. Maar met potlood op papier, met de verfkwast, van klei, hout of van gevonden materiaal. Een kunstig gefotoshopte selfie mag ook. Als jíj het maar bent, op een manier zoals je jezelf graag presenteert.

Wat wordt er van je verwacht?

Een originele en unieke selfie, gemaakt in alle denkbare technieken. Je moet wel goed herkenbaar zijn, ook als je verkleed of geschminkt bent. Het formaat mag maximaal 70 cm x 70 cm zijn.

 Wie kunnen er meedoen?

Jongeren tussen 12-18 jaar

Wat kun je winnen?

1ste prijs: €250 en een museum jongerenkaart

2e  prijs €100 en een museum jongerenkaart

3e prijs: €50 en een museum jongerenkaart

De beste portretten komen te hangen in het Gemeentehuis van Zeist. Uiteraard gaan we in verschillende media aandacht besteden aan de beste inzendingen.

Hoe stuur ik mijn selfie portret op?

Plaats een foto van je werk op Instagram en gebruik de hashtag #selfieportretprijs

De uiterste inzenddatum is 27 oktober 2019

 

Wanneer is de uitslag?

In de week van 3 november 2019 wordt de uitslag bekend gemaakt. 

Wie organiseert de selfie portret wedstrijd?

De Nederlandse Portretprijs 2019 in t/m 17 november te zien in Slot Zeist. Deze wedstrijd sluit daarop aan en is een initiatief van Stichting dNP, de Gemeente Zeist en KunstenHuis De Bilt/Zeist. De Gemeente Zeist stelt een commissie samen die de inzendingen gaat beoordelen.   

 

Sites die je kunt bekijken:

https://kunstenhuis.nl

https://www.portretprijs.nl/portretprijs2019

https://www.slotzeist.nl/bezoekersinformatie/2e-editie-stichting-nederlandse-portretprijs

https://www.museumkaart.nl/allekaarten

https://kunstvensters.com/2019/02/11/waarom-schilderde-rembrandt-zoveel-zelfportretten

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top