Winnaars BP Portrait Award Prize 2020 bekend
12-05-2020

5 mei heeft de BP Portrait Award 2020 digitaal haar winnaars bekend gemaakt. De eerste prijs ging naar de Thais-Britse Jiab Prachakul voor Night Talk, de tweede naar de  Tatarstanse Sergey Svetlakov voor Portrait of Denis: Actor, Juggler and Fashion Model en de derde naar Michael Youds met Labour of Love. De Nederlander Egbert Modderman kreeg de BP Young Artist Award voor Restless. Er waren deze editie 1,981 inzendingen geselecteerd, afkomstig uit negenenzestig landen.

De jury noemde Prachakul’s portret “an evocative portrait of a fleeting moment in time”. De jury prees ook de gedurfde compositie en het knappe gebruik van contrasterende vormen.

Prachakul is autodidact. Zij werd in 1979 geboren in een dorpje in het noordoost Thailand. Ze studeerde filmkunde en was casting director bij een productiemaatschappij in Bangkok voor ze naar Engeland verhuisde. In 2006 zag ze in de Londense National Portrait Gallery een overzichtstentoonstelling van David Hockney die haar in een flits deed inzien dat ze schilder wilde worden. Veertien jaar later wint ze deze prestigieuze prijs en incasseert £35,000.

Prachakul heeft voor haar winnende portret twee van haar beste vrienden geportretteerd: een Koreaanse ontwerper en een Japanse componist. Het thema is ingegeven door identiteit. “Identity is what we actually choose to be” vindt Prachakul. Haar Aziatische vrienden ziet ze als familie, als de grond waarop ze kan staan.

In BBC News plaatst Will Gompertz in een mooi artikel haar werk in een historisch kader dat via de impressionisten teruggaat tot Rembrandt. 

 

Dit jaar was er reuring rond de prijs. Kritiek vanuit een groep kunstenaars op de sponsor, olie multinational BP, leidde ertoe dat een vertegenwoordiger van BP uit de jury werd gezet. Zo ver als de Royal Shakespeare Society gaat – die deze sponsor liet vallen – gaat de Portrait Prize evenwel niet. Het bestuur heeft de handen al vol aan het zo goed mogelijk continueren van de prijs onder de condities van Covid-19. Zo is de tentoonstelling dit jaar niet live maar digitaal te bewonderen.

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top