Evaluatie en enkele tips portretkunst elders
04-12-2019

Aanbevolen tentoonstellingen

  • Charley Toorop is onder meer bekend geworden van haar eigenzinnige zelfportretten en familieportretten, gemaakt in een moderne, door het kubisme beïnvloede stijl. Het Stedelijk Museum Alkmaar toont in De Toorop Dynastie het werk van deze markante schilderes als scharnier tussen dat van haar vader Jan Toorop en zoon Edgar Fernhout.
  • Ook aanbevelenswaardig is Rembrandt-Velázquez in het Rijksmuseum. Dat toont onder andere Rembrandts Zelfportret met baret en gouden ketting uit 1654, een bruikleen uit Kassels Gemäldegalerie Alte Meister. Indrukwekkend zijn Velázquez’ portretten van dwergen en hofnarren, die aan het hof van koning Filips IV populair waren. Velázquez portretteert hen niet in hun vermaaksrol, maar als mens: serieus en soms eenzaam.
  • Een laatste tip betreft Jean-François Millet. Zaaier van de moderne kunst in het Van Gogh Museum. De Fransman portretteerde ‘de boer’ (De zaaier, Man met hak) en ‘boerin’ (De arenlezers), noeste landarbeiders in een keihard bestaan. Van Gogh bewonderde Millet en kopieerde zelfs zijn werk, op eigen wijze. De Siësta (naar Millet) toont in zinderende kleuren, goudgeel en blauw, een kort moment van rust in dat harde bestaan.

 

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top