Portretprijs 2019

Op 3 november 2019 zal De Nederlandse Portretprijs voor de tweede keer uitgereikt worden. Kunstenaars konden zich aanmelden met maximaal 3 werken via onze website. Na de aanmeldperiode zal een vakjury een eerste digitale selectie maken. De kunstenaars van wie werk(en) geselecteerd worden, worden verzocht deze op de selectiedag te komen laten beoordelen door de jury. Dit zal plaatsvinden in Zeist. Vervolgens komt de jury tot een shortlist van vijftig nominaties. Deze vijfitg werken zullen geëxposeerd worden in Slot Zeist van 1 september tot en met 17 november 2019. Tijdens deze periode wordt de prijs uitgereikt. 

Bekijk de 50 genomineerden

Het Portret: boegbeeld van de figuratieve kunst

Het was natuurlijk te gek dat er in Nederland met zo’n lange traditie van portretkunst nog geen prijs bestond. Een dergelijke prijs zal uiteraard een enorme stimulans vormen voor de ontwikkeling in het portretschilderen en beeldhouwen. Aangezien de figuratieve stroming in de beeldende kunst meer en meer aandacht krijgt, vond de Stichting het een aantal jaar geleden een goed moment om een dergelijke prijs te creëren. Het portret vormt als het ware het boegbeeld van de figuratieve kunst en steeds meer mensen en organisaties laten weer portretten maken als opdracht. 

Zoals men in Engeland kan zien, geven aldaar twee prestigieuze prijzen (de BP-Award en de Royal Portrait Award) een enorme ‘boost’ aan de kwaliteit en de diversiteit van de portretkunst. In Londen bestaat ook al sinds 1856 de ‘National Portrait Gallery’, een speciaal museum voor deze kunstvorm. 

De stichting ‘De Nederlandse Portret Prijs’ looft in 2019 voor de tweede keer de Nederlandse Portretprijs uit. Deze editie werkt de Stichting samen met Slot Zeist en gemeente Zeist. 

De jury voor de Nederlandse Portretprijs 2019

bestaat uit de volgende experts:

* Rudi Ekkart, voorzitter van de jury, kunsthistoricus/onderzoeker en publicist
* Sam Drukker, kunstenaar
* Lia van Vugt, beeldhouwer
* Carla van de Puttelaar, kunsthistoricus en fotograaf
* Jan Teeuwisse, kunsthistoricus en directeur museum Beelden aan Zee
* Harriët Stoop, kunsthistoricus
* Wieteke van Zeil, kunsthistoricus en cultuurcriticus

Slot Zeist

Ondertussen zijn wij (het acht-koppige) bestuur van stichting DNP, druk doende met de organisatie van dit prestigieuze evenement. Gelukkig hebben we hierbij de medewerking van Slot Zeist & Gemeente Zeist die de 'host' zijn van de 2e Nederlandse Portretprijs. Net als wij hebben zij er enorm veel zin in om deze 2e editie nog sprankelender te maken dan de 1e. Samen smeden we leuke plannen voor een boeiende en zeer actieve randprogrammering zoals lezingen, workshops, arrangementen, educatieve activiteiten voor het onderwijs, et cetera. 

Voor de organisatie van de Selectiedag op 3 juni zijn wij een samenwerking aangegaan met de Hoge School voor de Kunsten Utrecht (HKU). Studenten van de opleiding Kunst & Economie met belangstelling voor event-organisatie konden inschrijven op dit project. Deze dag, waarop zo'n 120 kunstwerken live worden beoordeeld door de jury, vereist een nauwgezette en strak georganiseerde planning en logistiek: een ontzettend leerzaam project dus! Onder begeleiding van het DNP-bestuur en hun coach, de bedreven event-docent Marieke Dik, zullen zij als team alles in het werk stellen om deze spannende dag op geoliede rolletjes te laten verlopen zodat iedereen hier met plezier op terug kan kijken.

Wij hebben er ontzettend veel zin in om de hedendaagse Nederlandse Portretkunst weer volop in de schijnwerpers te gaan zetten!

Nieuws

Nieuwsbrief Mei 2023
20-05-2023

De nieuwsbrief van Mei 2023 is net verschenen. Deze kun je hier lezen. Eerder verschenen nieuwsbrieven zijn hier te lezen.

Lees verder

1236 portretten ingestuurd!
Nieuwsbrief Maart 2023
13-03-2023

De nieuwsbrief van Maart 2023 is net verschenen. Deze kun je hier lezen. Eerder verschenen nieuwsbrieven zijn hier te lezen.

Lees verder

Ton Geerts, voorzitter jury
Nieuwe Jury Nederlandse Portretprijs 2023
25-02-2023

Het bestuur heeft voor De Nederlandse Portretprijs 2023 een nieuwe jury samengesteld. 

Lees verder

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top