Portretprijs 2019

Op 3 november 2019 zal De Nederlandse Portretprijs voor de tweede keer uitgereikt worden. Kunstenaars kunnen zich aanmelden met maximaal 3 werken via onze website. Dit kan vanaf 1 januari tot en met 31 maart 2019. Vervolgens zal een vakjury een eerste digitale selectie maken. De kunstenaars van wie werk(en) geselecteerd worden, worden verzocht deze op de selectiedag te komen laten beoordelen door de jury. Dit zal plaatsvinden in Zeist. Vervolgens komt de jury tot een shortlist van vijftig nominaties. Deze vijfitg werken zullen geëxposeerd worden in Slot Zeist van 1 september tot en met 17 november 2019. Tijdens deze periode zal de prijs worden uitgereikt. 

aanmelden

Het Portret: boegbeeld van de figuratieve kunst

Het was natuurlijk te gek dat er in Nederland met zo’n lange traditie van portretkunst nog geen prijs bestond. Een dergelijke prijs zal uiteraard een enorme stimulans vormen voor de ontwikkeling in het portretschilderen en beeldhouwen. Aangezien de figuratieve stroming in de beeldende kunst meer en meer aandacht krijgt, vond de Stichting het een aantal jaar geleden een goed moment om een dergelijke prijs te creëren. Het portret vormt als het ware het boegbeeld van de figuratieve kunst en steeds meer mensen en organisaties laten weer portretten maken als opdracht. 

Zoals men in Engeland kan zien, geven aldaar twee prestigieuze prijzen (de BP-Award en de Royal Portrait Award) een enorme ‘boost’ aan de kwaliteit en de diversiteit van de portretkunst. In Londen bestaat ook al sinds 1856 de ‘National Portrait Gallery’, een speciaal museum voor deze kunstvorm. 

De stichting ‘De Nederlandse Portret Prijs’ looft in 2019 voor de tweede keer de Nederlandse Portretprijs uit. Deze editie werkt de Stichting samen met Slot Zeist en gemeente Zeist. 

De jury voor de Nederlandse Portretprijs 2019

bestaat uit de volgende experts:

* Rudi Ekkart, voorzitter van de jury, kunsthistoricus/onderzoeker en publicist
* Sam Drukker, kunstenaar
* Lia van Vugt, beeldhouwer
* Carla van de Puttelaar, kunsthistoricus en fotograaf
* Jan Teeuwisse, kunsthistoricus en directeur museum Beelden aan Zee
* Harriët Stoop, kunsthistoricus
* Wieteke van Zeil, kunsthistoricus en cultuurcriticus

Weekend van het Portret 2018

Op dit moment staan in deze galerij de 112 werken van het Weekend van het Portret 2018

Klik op het werk om meer informatie over het werk en de kunstenaar te lezen.

Bekijk de portretten

Nieuws

Vanaf 1 januari start de inschrijving
Het is bijna zover
24-12-2018

Vanaf 1 januari 2019 start de aanmelding voor de Nederlandse Portretprijs 2019! 

Lees verder

expressionisme en devotie
Alexej von Jawlensky in Gemeentemuseum Den Haag
11-10-2018

Gemeentemuseum Den Haag presenteert expressionistische schilderijen van Alexej von Jawlensky (1864-1941), waaronder een aantal prachtige portretten.

Lees verder

Met meer dan 1.500 bezoekers
Een supergeslaagd weekend!
11-10-2018

Inmiddels zijn we zelf weer helemaal bijgekomen van het Weekend van het Portret, alweer drie weken geleden. Maar wat was het fantastisch!

Lees verder

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top