Portretprijs 2019

Op 3 november 2019 zal De Nederlandse Portretprijs voor de tweede keer uitgereikt worden. Kunstenaars konden zich aanmelden met maximaal 3 werken via onze website. Na de aanmeldperiode zal een vakjury een eerste digitale selectie maken. De kunstenaars van wie werk(en) geselecteerd worden, worden verzocht deze op de selectiedag te komen laten beoordelen door de jury. Dit zal plaatsvinden in Zeist. Vervolgens komt de jury tot een shortlist van vijftig nominaties. Deze vijfitg werken zullen geëxposeerd worden in Slot Zeist van 1 september tot en met 17 november 2019. Tijdens deze periode wordt de prijs uitgereikt. 

Bekijk de 50 genomineerden

Het Portret: boegbeeld van de figuratieve kunst

Het was natuurlijk te gek dat er in Nederland met zo’n lange traditie van portretkunst nog geen prijs bestond. Een dergelijke prijs zal uiteraard een enorme stimulans vormen voor de ontwikkeling in het portretschilderen en beeldhouwen. Aangezien de figuratieve stroming in de beeldende kunst meer en meer aandacht krijgt, vond de Stichting het een aantal jaar geleden een goed moment om een dergelijke prijs te creëren. Het portret vormt als het ware het boegbeeld van de figuratieve kunst en steeds meer mensen en organisaties laten weer portretten maken als opdracht. 

Zoals men in Engeland kan zien, geven aldaar twee prestigieuze prijzen (de BP-Award en de Royal Portrait Award) een enorme ‘boost’ aan de kwaliteit en de diversiteit van de portretkunst. In Londen bestaat ook al sinds 1856 de ‘National Portrait Gallery’, een speciaal museum voor deze kunstvorm. 

De stichting ‘De Nederlandse Portret Prijs’ looft in 2019 voor de tweede keer de Nederlandse Portretprijs uit. Deze editie werkt de Stichting samen met Slot Zeist en gemeente Zeist. 

De jury voor de Nederlandse Portretprijs 2019

bestaat uit de volgende experts:

* Rudi Ekkart, voorzitter van de jury, kunsthistoricus/onderzoeker en publicist
* Sam Drukker, kunstenaar
* Lia van Vugt, beeldhouwer
* Carla van de Puttelaar, kunsthistoricus en fotograaf
* Jan Teeuwisse, kunsthistoricus en directeur museum Beelden aan Zee
* Harriët Stoop, kunsthistoricus
* Wieteke van Zeil, kunsthistoricus en cultuurcriticus

Slot Zeist

Ondertussen zijn wij (het acht-koppige) bestuur van stichting DNP, druk doende met de organisatie van dit prestigieuze evenement. Gelukkig hebben we hierbij de medewerking van Slot Zeist & Gemeente Zeist die de 'host' zijn van de 2e Nederlandse Portretprijs. Net als wij hebben zij er enorm veel zin in om deze 2e editie nog sprankelender te maken dan de 1e. Samen smeden we leuke plannen voor een boeiende en zeer actieve randprogrammering zoals lezingen, workshops, arrangementen, educatieve activiteiten voor het onderwijs, et cetera. 

Voor de organisatie van de Selectiedag op 3 juni zijn wij een samenwerking aangegaan met de Hoge School voor de Kunsten Utrecht (HKU). Studenten van de opleiding Kunst & Economie met belangstelling voor event-organisatie konden inschrijven op dit project. Deze dag, waarop zo'n 120 kunstwerken live worden beoordeeld door de jury, vereist een nauwgezette en strak georganiseerde planning en logistiek: een ontzettend leerzaam project dus! Onder begeleiding van het DNP-bestuur en hun coach, de bedreven event-docent Marieke Dik, zullen zij als team alles in het werk stellen om deze spannende dag op geoliede rolletjes te laten verlopen zodat iedereen hier met plezier op terug kan kijken.

Wij hebben er ontzettend veel zin in om de hedendaagse Nederlandse Portretkunst weer volop in de schijnwerpers te gaan zetten!

Nieuws

Prijzen uitgereikt aan winnaars Selfieportretprijs
20-12-2019

In het Gemeentehuis van Zeist zijn vrijdag 20 december door cultuurwethouder Marcel Fluitman de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de Selfieportretprijs. Moos Boeke kreeg de eerste prijs, Babette Heijnen de tweede en Josquin van Elburg de derde. Een eervolle vermelding ging naar Daniël van Meulenbroek. De winnaars ontvangen elk een geldbedrag (resp. €250, €100 en €50) alsmede een museumjongerenkaart. Vlak voor de uitreiking riep de wethouder alle vijftien geselecteerde kandidaten naar voren om hen te feliciteren met hun prachtige werk dat anderhalve maand lang de gangen van het Gemeentehuis sierde.

Lees verder

Evaluatie en enkele tips portretkunst elders
04-12-2019

Na de zinderende finale en uitreiking van de portretprijzen zijn het bestuur, de jury en betrokken instellingen de dNP 2019 aan het evalueren. De opmerkingen vanuit de kunstenaars enquête worden daarbij zorgvuldig meegenomen.

Intussen zijn er tal van tentoonstellingen in het land die niet per se hun focus richten op de portretkunst maar die wel juweeltjes van dat genre exposeren. Hieronder enkele tips:

Lees verder

Uitreiking Rabo Photographic Portrait Prize 2019
02-12-2019

De Nederlandse Portretprijs voor 2D en 3D kunst heeft een digitaal fotobroertje: de Rabo Photographic Portrait Prize. 27 november ontving Robin de Puy deze prijs voor 2019. Haar winnende fotoportret van de 90-jarige Remco Campert viert volgens de jury o.l.v. Wim van Sinderen leven én werk van deze schrijver en dichter. “Het portret vertelt het hele verhaal van de ouderdom, van de hoogbejaarde kunstenaar die nog altijd dicht en schrijft. Zijn geestelijke kracht straalt van de foto,” aldus de jury. De Puy ontvangt een geldprijs van €10.000. De aanmoedigingsprijs (€2500) voor fotografietalent is uitgereikt aan Annabel van Royen voor haar serie (Self)Portrait of a Young Girl.

https://dutchnationalportrait.gallery/nl

Lees verder

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top