Prijzen uitgereikt aan winnaars Selfieportretprijs
20-12-2019

Fluitman memoreerde dat deze prijsuitreiking – een educatief initiatief van Stichting De Nederlandse Portretprijs i.s.m. de Gemeente Zeist en het KunstenHuis De Bilt/Zeist - een feestelijke afsluiting vormde van de succesvolle tentoonstelling Het Portret in Slot Zeist. Deze tentoonstelling trok meer dan 5000 bezoekers en vormde behalve een succes voor beide instanties (DNP en Gemeente Zeist) ook een uitstekende stimulans voor jonge talentvolle portretschilders. Om die stimulans nog te vergroten deelde de DNP voorzitter Saskia Koppelaar aan alle geselecteerde deelnemers een museumjongerenkaart uit, en de catalogus Het portret 2019.  

Aan de selfieportretwedstrijd konden jongeren t/m 18 jaar meedoen door een impressie van een selfie in te sturen: getekend, geschilderd of gefotoshopt. De jury, bestaande uit Tom Gijsen (beheerder Slot Zeist), Marcel Fluitman en DNP-jurylid Harriet Stoop was verrast door de originaliteit en kwaliteit van de ingezonden werken. Van het zelfportret van Moos vond de jury: “De kunstenaar gebruikte een hele knappe techniek, met veel gevoel voor kleur, op een afstand bekeken veel diepte en van dichtbij een bijzondere toets!” En over Babette haar frontaal getekende portret: “prachtig licht! mooie lijnvoering, sterk in haar eenvoud!” Over Josquins kunstenaar achter zijn ezel: “evenwichtige compositie, heel persoonlijk handschrift en mooi van sfeer.” En tot slot over Daniëls portret: “expressief met veel gevoel geschilderd, mooie stofuitdrukking en prachtige verftoets.”

Gevraagd aan Moos Boeke naar het hoe en waarom van zijn deelname zegt de 16-jarige Amsterdammer: “Ik schilder op school voor het vak Kunst, maar ook thuis op mijn kamer, met een ezel voor het raam. Behalve olieverf schilderen teken ik digitaal, of met potlood en pen.” Een zelfportret had hij nog nooit gedaan: “Nee, dat was best een opgave! Ik merkte dat ik helemaal niet zo goed wist hoe ik eruitzie. Door te schilderen leer je anders te kijken. In de spiegel bekijk je jezelf heel anders, de verhoudingen in je gezicht en de kleuren. Dan ken je jezelf een stukje beter.” En wat gaat hij met €250 doen? “Olieverf en canvas kopen!” Gaat hij door met schilderen? “Ik droom er wel van naar de Rietveld te gaan”.

Babette Heijnen (14 jaar, Eemdijk) spreekt net zo precies als ze tekent. “Ik heb er in de herfstvakantie drie dagen aan gewerkt, op ezel in mijn kamer. Ik heb twee keer eerder een zelfportret gemaakt, maar over deze ben ik veel tevredener.” Hoe is ze ertoe gekomen om zo intensief te gaan tekenen?” Ik teken nu zo’n anderhalf jaar, elke dag. Ik ben met m’n oma indertijd samen op schilderles gegaan, en ik heb lessen tekenen genomen. Ik teken vooral personen en dieren. En stilleven. Het lijkt me leuk om later mensen les te geven, of om naar een kunstacademie.”  

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top