Het Zelfportret door de Eeuwen

Eeuwenlang maakten kunstenaars hun werk ter meerdere eer en glorie van God, signeren werd beschouwd als hoogmoed en dus zondig. Dat verandert in de late Middeleeuwen, wanneer kunstenaars zelfs zo ‘onbescheiden’ zijn om zichzelf af te beelden op hun eigen schilderijen. Een Renaissance-kunstenaar als Albrecht Dürer wordt zó beroemd, dat er zelfs vraag ontstaat naar zijn portret. In Nederland is Rembrandt het bekendste voorbeeld van een schilder die zijn eigen gezicht veelvuldig gebruikte als inspiratiebron, maar ook Jan Steen beeldde zichzelf vaak af, in zijn spreekwoordelijk geworden chaotische huishoudens. In de moderne kunst valt te denken aan kunstenaars als Vincent van Gogh, Tamara de Lempicka, Charley Toorop en Jeff Koons. Deze lezing belicht de ontwikkeling van het zelfportret tot nu toe.

De lezing wordt gegeven door drs. Patricia Huisman, gespecialiseerd in de kunstgeschiedenis.  Zij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden en aan de Università degli Studi di Bologna. In Leiden volgde zij ook de postdoctorale universitaire lerarenopleiding. Direct na haar afstuderen begon zij te werken als reisleidster op culturele reizen, met als specialiteit Italië, maar ook bestemmingen als Jordanië, Syrië, Moskou & St.Petersburg. Daarnaast startte zij als freelancer met het geven van rondleidingen, cursussen en lezingen over kunstgeschiedenis.

Patricia heeft inmiddels jarenlange ervaring met een gevarieerd publiek en met de meest uiteenlopende thema’s. Van de Egyptenaren tot aan de eigentijdse kunst, geen onderwerp heeft nog geheimen voor haar. Dankzij haar flux de bouche weet zij elke kunstvorm op een heldere en toegankelijke wijze uit te leggen.

Datum: 25 september 2021

Inschrijven

Prijs: € 10

Bezetting: 18 / 25

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top