Lezing: ‘Hier een uiltje, daar een muiltje…’ – Symboliek in de portretkunst

Wat doet dat uiltje daar op de schouder van Malle Babbe van Frans Hals? Of die klimop in het huwelijksportret van twee vooraanstaande personen? Waarom werd Napoleon geportretteerd met een wit handje op een staf? En wat doet die gekke grote vlecht daar op het hoofd van Frida Kahlo…??

De kunstgeschiedenis kent tal van portretten waarbij de entourage, het decor en de omringende objecten méér vertellen over de geportretteerden dan je in eerste instantie zou denken. Soms verhuld, soms heel expliciet. In deze lezing komen tal van aansprekende voorbeelden aan bod en wordt de diepere betekenis erachter blootgelegd. Hoe beter je kijkt, hoe meer je ziet. En hoe meer je weet: hoe leuker het wordt!

- Over de spreker -

Kunsthistorica drs. Muriel de Beer is een enthousiaste spreekster over tal van onderwerpen uit de kunstgeschiedenis, van de klassieke Oudheid tot de meest actuele moderne kunst. Ze leert je kijken, ontdekken en verbanden leggen. Ze heeft oog voor detail en geeft duidelijke uitleg. Muriel biedt u een brede context  in een doortimmerd verhaal gelardeerd met anekdotes. Geen droge kost dus, maar met humor en een kwinkslag.

Muriel de Beer studeerde Algemene Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en voltooide de postdoctorale universitaire lerarenopleiding. Met een eerstegraads lesbevoegdheid op zak kreeg zij een tijdelijke aanstelling als universitair docent bij het IVLOS in Utrecht. Daarnaast gaf zij les aan studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Kampen (tegenwoordig ArtEZ Zwolle). Zij is sinds 1992 werkzaam in het volwassenenonderwijs en is de oprichtster van  Artogether – Kunst en cultuureducatie.

Datum: 29 augustus 2021

Inschrijven

Prijs: € 10

Bezetting: 16 / 25

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top