De Muze als thema van het Weekend van het Portret 2020

Van 18 t/m 20 september organiseert de Stichting De Nederlandse Portretprijs (DNP) voor de vierde keer een Weekend van het Portret. Het thema is dit jaar ‘de Muze’. Portretten in 2D of 3D kunnen worden aangemeld.
Uit de inschrijvingen zal een deskundige en onafhankelijke commissie op basis van digitale inzendingen ongeveer 100 werken selecteren die worden tentoongesteld Loods 6.


Schrijf je in voor 31 mei 2020. Inschrijfgeld bedraagt €25,- per aangemeld werk.

MELD JE AAN

Voor het reglement Klik hier (PDF)


Waarom ‘de Muze’?

In het verleden waren muzen in de kunst vaak vrouwen. Kunstenaars (meestal mannen) portretteerden hun favoriete model: naakt als zichzelf of gekleed als personage. Rembrandt had Saskia, Dalí zijn Gala. En Breitner had Geesje Kwak, een eenvoudig meisje die hij hulde in kimono en transformeerde tot Japanse schoonheid. Exotisch uitgedost was ook Mathilde, beroemd als muze van Carel Willink en van modeontwerpster Fong-Leng. Willink zag haar als zijn ‘ding’. Inderdaad, de functie van muze is weinig emancipatorisch. Zoals Marlene Dumas al in 1990 verzuchtte: 'The muse is exhausted, too many bodies and not enough soul. She's got the porno blues'. De vrouwelijke muze als passief (lust)object is een ondankbare rol.

Selectiecommissie

De selectiecommissie voor het Weekend van het Portret 2020 bestaat tot nu toe uit:

  • Luk van Driessche, directeur Wackers Academie
  • Micky Hoogendijk, kunstenaar, fotograaf en beeldend kunstenaar
  • Liselotte Neervoort, conservator Academisch Erfgoed, Vrije Universiteit
  • Séverine Morren, galeriehoudster en oud-DNP bestuurslid
  • Carla van de Puttelaar, fotografe en kunsthistoricus
  • Harriet Stoop, kunsthistoricus

 

Hoe nu te ontkomen aan dit cliché?

In de Haarlemse tentoonstelling O Muze! (2015) was te zien hoe hedendaagse kunstenaars met dit gegeven omgaan. Dus een oudere of rubeneske vrouw als model nemen. Of: de man als muze, zoals kunstenares Sylvia Willink deed door haar man, de schilder Carel Willink te portretteren. Tegenwoordig ben je vrij om dit klassieke thema mooi traditioneel te gebruiken, of om dit concept nieuw leven in te blazen. Laat daarom de Muze anno 2020 alive and kicking zijn: als personage, of als geliefd model. Van wie je lijf en leden, karakter en ziel probeert te vangen.

Dus: Oh Kunstenaars! Verbeeld de Muze!?

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top