De Selfieportretprijs

Zondag 19 september heeft het bestuur van de Nederlandse Portretprijs zowel de Selfieportretprijs als de Publieksprijs 2021 uitgereikt in de kerkzaal van de Evangelische Broedergemeente in Zeist.

In de prachtige kerkzaal waren de jonge talenten met ouders en vrienden bijeen; zenuwachtig en benieuwd naar wie de gelukkige winnaars zouden zijn. Na een welkom en dankwoord door bestuursvoorzitter Saskia Koppelaar was het verlossende woord aan bestuurslid Rolf Siebelink. Die hield de spanning erin door te zeggen dat iedereen winnaar was, immers iedere deelnemer ontving een Jongeren museumkaart en hun werk hangt in Museum het Hernhutterhuis. Na een roffeltje volgden de namen van de echte winnaars: Evie Mariek Meij (3de), Max Kortmann (2ste) en Lara Verdam (1ste).

Quotes van de juryleden begeleidden op scherm wat hen tot hun keuze had gebracht. Bij Verdams De Wachtende luidde dat commentaar: “ongelooflijk intens en aangrijpend” en “het voelt haast theatraal en roept daarmee veel vragen op”. Bij Kortmans portret: “hier zit persoonlijkheid in”.  Bij Meij’s portret prees de jury de bijzondere compositie en vond men dat ze de tijdgeest goed had gevangen. Eerder al had Saskia de juryleden Wolf Hekkema, Roderick Laperdrix en Daphne Verbeek bedankt voor hun inspanningen. Beladen met bloemen, cheques, Royal Talens Pakketten en Jongeren museumkaarten poseerden de drie Spp winnaars voor de foto. V.l.n.r.; Evie Mariek Meij, Lara Verdam en Max Kortmann.  

 

 

Hoe gaat dat?

Jullie sturen je selfieportret digitaal in. Een onafhankelijke jury kiest daarvan de beste werken uit voor een tentoonstelling en bepaalt wie de prijswinnaars zijn. De prijsuitreiking vindt plaats in de expositieruimte. DNP benadert diverse media om aandacht te besteden aan het geheel.

Wat wordt van jou verwacht?

Een origineel en goed gemaakt selfieportret, in alle denkbare technieken (getekend, geschilderd, van klei) – behalve alleen een selfie gemaakt met je smartphone! Een kunstig gefotoshopte selfie kan wel. Zolang als jij goed herkenbaar bent, ook als je je hebt verkleed of je je hebt geschminkt.

Portret: Babette Heijnen

wie en prijzen

Wie kunnen meedoen?

Scholieren of jongeren in Nederland tussen 12-18 jaar.

 Wat kun je winnen?

1ste prijs: € 250 en een Museum Jongerenkaart

2e    prijs: € 100 en een Museum Jongerenkaart

3e   prijs: € 50 en een Museum Jongerenkaart

De inzendingen sluiten 1 juli 2021! Schrijf je snel in.

Portret: Moose Boeke

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top