Weekend van het Portret 2018

Thema: Zelfportret

In 2018 organiseert de Stichting De Nederlandse Portretprijs voor de derde keer het Weekend van het Portret. Dit jaar is het thema ‘Zelfportret’. We hebben kunstenaars uitgenodigd een zelfportret in te sturen, dit kan zowel 2d als 3d zijn. Inmiddels is de aanmeldperiode gesloten (31 mei j.l.) en hebben we 502 aangemelde werken! Uit alle ingezonden werken zijn 112 zelfportretten geselecteerd die tentoongesteld worden tijdens het Weekend van het Portret. De tentoonstelling is geopend vrijdag zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 18:00 uur. Vrijdag om ca. 16:00 uur opent Hedy d'Ancona de expositie officieel.

Wat je laat zien, ben je zelf!

Binnen de portretkunst neemt het zelfportret een aparte plaats in. Het laat ons de kunstenaar zien, zoals hij/zij zichzelf wil laten zien. De motieven die eraan ten grondslag liggen, kunnen nogal verschillen. Soms is een zelfportret een manier voor de kunstenaar om het portret of het gezicht te bestuderen. Soms dient het om met materialen of stijlen te experimenteren. Andere kunstenaars laten met hun zelfportret juist hun visie of hun vakmanschap zien. Weer andere motieven zijn het tonen van het eigen karakter, de psyche of zelfs de zoektocht naar hetgeen de eigen identiteit bepaalt. [bronnen: "Spiegel Oog", Mirjam Westen; "Het zelfportret als egodocument", Sandra Kisters, beide in de begeleidende publicatie bij de tentoonstelling: Het zelfportret in de Nederlandse kunst 1900-2015, Museum Arnhem 2016]

Kom ook naar het Weekend van het Portret, van 31 augustus tot en met 2 september in Loods6 te Amsterdam.
vrijdag: 11.00 - 19.00;
zaterdag en zondag: 11.00-17.00

Wie zat er in de selectiecommissie?
Met trots stellen we hierbij dan ook graag onze selectiecommissie voor:

* Karin van der Beek, kunsthistoricus
* Luk van Driessche, directeur Wackers Academie
* Cathinka Huizing, kunsthistoricus
* Jans Muskee, kunstenaar en docent Nieuwe Akademie Utrecht
* Rein Pol, kunstenaar en docent Klassieke Academie Groningen (dank aan hem voor het pakkende themabeeld dat we mochten gebruiken)
* Carla van de Puttelaar, kunsthistoricus
* Harriet Stoop, kunsthistoricus

De 112 geselecteerde zelfportretten voor het Weekend van het Portret 2018

Op dit moment staan in deze galerij de 112 werken van het Weekend van het Portret 2018

Klik op het werk om meer informatie over het werk en de kunstenaar te lezen.