Meld je aan voor De Nederlandse Portretprijs 2019

Je kunt je nu aanmelden!

Inzenden voor deelname aan de Nederlandse Portretprijs 2019 kan tot en met 31 maart 2019.

N.B.: De competitie is ANONIEM - dus geen gesigneerd werk aanmelden.


Uit alle inzendingen worden zo’n 120 werken digitaal (dus op basis van de geüploade foto) geselecteerd door een jury van deskundigen (longlist). Op 3 juni 2019 tonen de kunstenaars van deze 120 werken hun werk 'live' op Slot Zeist aan de jury. Deze zal dan tot een shortlist van vijftig genomineerde werken komen. De genomineerde werken zullen worden geëxposeerd vanaf 1 september tot en met 17 november in Slot Zeist. 
Uit deze vijftig genomineerde werken zal de jury de winnaar aanwijzen. Er zijn 4 categorieën: 2D, 3D, Jong talent (30 jaar of jonger) en er is een publieksprijs. De prijsuitreiking zal plaatshebben op 3 november 2019.

Aanmelden

Aanmelden is eenvoudig

De eerste stap is je te registreren. Je maakt daarmee een eigen profiel aan en voert je persoonsgegevens in. Vervolgens kun je tot maximaal 3 werken aanmelden. Het is belangrijk dat je een goede foto van je werk toevoegt. De eerste selectie wordt digitaal uitgevoerd, dus hoe beter de foto, hoe beter de jury een beeld heeft van jouw werk en dit kan beoordelen. 

De prijzen:

Dit zijn de prijzen (totaal waarde meer dan 25.000,-):
- Winnaar 2D: Geldprijs 5.000,- plus een opdracht t.w.v. 5.000,-
- Winnaar 3D; Geldprijs € 5.000,- plus een opdracht t.w.v. 5.000,-
- Winnaar Jong Talent 2D: Ontwikkelingsbudget t.w.v. 2.500,-
- Winnaar Jong Talent 3D: Ontwikkelingsbudget t.w.v. 2.500,-
- Winnaar Publieksprijs: Oorkonde in de vorm van een beeld

Procedure

Vanaf april 2019 gaat de jury in drie rondes selecteren. In de eerste ronde wordt uit alle inzendingen een digitale selectie gemaakt van ongeveer 120 werken. 
Als je wordt geselecteerd, kom je naar Slot Zeist op de selectiedag op 3 juni 2019 met je werk(en) voor de tweede ronde. Je hoort die dag of jouw werk genomineerd wordt en in Slot Zeist geëxposeerd zal worden.

Na de opening van de tentoonstelling op 1 september 2019 zal de jury opnieuw bij elkaar komen voor de derde ronde om de prijswinnaars te selecteren. Bezoekers kunnen hun stem voor de publieksprijs geven tijdens de tentoonstelling. Alle winnaars zullen op 3 november 2019 bekend gemaakt worden tijdens de uitreiking.

Veelgestelde vragen over meedoen aan het Weekend of de Portretprijs

Wie kan meedoen?
Deelname staat open voor een ieder (schilders of tekenaars of beeldhouwers), die in Nederland werkzaam of gevestigd is of die de Nederlandse nationaliteit bezit. 
Deelnemers voor de 2D- en 3D-prijs moeten bij inschrijving 18 jaar of ouder zijn.

Zijn er voorwaarden aan het werk dat ingebracht wordt?
Het ingebrachte werk moet een schilderij, werk op papier, beeldhouwwerk, reliëf of een combinatie hiervan zijn op basis van een zitting of een studie naar het leven: de mens moet het hoofdonderwerp zijn. Portretfoto’s, video’s en films komen niet in aanmerking.
Het tweedimensionaal werk mag niet groter zijn dan 250 bij 250 cm. Alle werken die hieraan niet voldoen zullen niet in aanmerking komen voor selectie. Het driedimensionaal werk mag maximaal 25 kg en 65 cm hoog zijn. Alle werken zwaarder of hoger komen niet in aanmerking voor selectie.

Is er een thema verbonden aan de portretprijs?
Nee, dit is de tweede editie van de Nederlandse Portretprijs. De eerste editie was in 2017. In 2018 organiseerden we een Weekend van het Portret - deze weekenden geven we altijd wel een thema. 

Wanneer moet het portret gemaakt zijn?
Het portret dat voor deze editie aangemeld wordt, moet gemaakt zijn na 1 januari 2017. 

Moet het werk anoniem zijn?
Ja, het werk moet anoniem aangemeld worden, zodat de jury niet kan zien wie de kunstenaar is. 

 

Voor de Nederlandse Portretprijs is een reglement opgesteld. Je kunt dit hier bekijken. Lees het goed voordat je je aanmeldt.

Bekijk meer veelgestelde vragen

Stel een vraag
2 3 =

Reglement voor de Nederlandse Portretprijs 2019

DEELNEMEN

Iedere deelnemer mag maximaal 3 werken aanmelden voor selectie voor de Nederlandse Portretprijs 2019. Per werk betaal je € 30,- deelnamekosten.
Na het invullen van je gegevens en het uploaden van je werk, kun je direct betalen via iDeal. N.B. deze bestanden kunnen niet groter zijn dan 5MB.
We raden aan eerst het Reglement door te nemen voordat je je aanmeldt. Dit document vind je onderaan deze pagina.

SELECTIE EN PRIJZEN

De jury bestaat uit deskundigen uit de kunstwereld. Deze onafhankelijke jury komt samen na sluiting van de aanmeldingsperiode en selecteert uit alle digitale inzendingen zo'n 120 kunstwerken (longlist). Deze werken worden tijdens een selectiedag (3 juni 2019) 'live' beoordeeld - de vijftig best beoordeelde werken worden genomineerd voor de portretprijs (shortlist). Deze vijftig werken zullenworden geëxposeerd in Slot Zeist van 1 september tot en met 17 november 2019. Uit deze vijftig werken zullen de prijswinnaars gekozen worden.

TENTOONSTELLING

Alle door de commissie genomineerde werken zullen worden geëxposeerd in Slot Zeist. We zullen deze portretten ook op onze website tonen. 

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top