Op 3 november 2019 zal De Nederlandse Portretprijs voor de tweede keer uitgereikt worden. Kunstenaars konden zich aanmelden met maximaal 3 werken via onze website. Na de aanmeldperiode zal een vakjury een eerste digitale selectie maken. De kunstenaars van wie werk(en) geselecteerd worden, worden verzocht deze op de selectiedag te komen laten beoordelen door de jury. Dit zal plaatsvinden in Zeist. Vervolgens komt de jury tot een shortlist van vijftig nominaties. Deze vijfitg werken zullen geëxposeerd worden in Slot Zeist van 1 september tot en met 17 november 2019. Tijdens deze periode wordt de prijs uitgereikt. 

De 50 genomineerden

De Nederlandse Portretprijs 2017

In 2017 werd voor de eerste keer de Nederlandse Portretprijs uitgereikt. Er waren 3 categorieën: 2d, 3d en een prijs voor Jong Talent. 
In totaal werden 854 portretten aangemeld, waaruit uiteindelijk een vijftigtal werken werden genomineerd voor de prijs. Deze zijn geëxposeerd in Paleis Soestdijk. 

Portretprijs 2017

Weekend van het Portet 2018: Het Zelfportret

In het laatste weekend van augustus 2018 organiseerde DNP het Weekend van het Portret 2018 met als thema 'Het Zelfportret'.

Weekend van het Portret 2018

Nieuws

Lezing: Het zelfportret door de eeuwen heen.
09-10-2019

Kunsthistorica Sophie van Steenderen houdt lezing Het zelfportret door de eeuwen heen.

Lees verder

Tentoonstelling Het Portret geopend
01-09-2019

Met een gepassioneerde speech opende Hedy d’Ancona afgelopen zondag ‘Het Portret’, de tentoonstelling van 50 genomineerden voor de Nederlandse Portretprijs 2019 in Slot Zeist. Marcel Fluitman, cultuurwethouder van Zeist, ging haar vooraf. Trots was hij op de tentoonstelling in de gemeentelijke cultuurvleugel van dit goed geconserveerde slot. Na hem sprak dNP-voorzitter Saskia Koppelaar haar dank uit aan de jury en aan tal van medewerkers om dit alles - tentoonstelling, catalogus, participatie en educatieprogramma’s - te realiseren.

Lees verder

Originaliteit, variƫteit en kwaliteit op DNP 2019 tentoonstelling in Zeist
30-08-2019

Op de selectie dag afgelopen 3 juni te Slot Zeist is het meteen duidelijk: de tentoonstelling van Stichting Nederlandse Portretprijs 2019 zal een ongelooflijk gevarieerd beeld gaan geven van wat het hedendaagse portret inhoudt. De grote hoeveelheid ingezonden werk biedt alle ruimte om maximaal vijftig werken te kiezen om daarmee een mooi overzicht te geven van tal van stijlen en technieken, artistieke visies en opvattingen in dit genre.

Lees verder

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top