Op 3 november 2019 zal De Nederlandse Portretprijs voor de tweede keer uitgereikt worden. Kunstenaars konden zich aanmelden met maximaal 3 werken via onze website. Na de aanmeldperiode zal een vakjury een eerste digitale selectie maken. De kunstenaars van wie werk(en) geselecteerd worden, worden verzocht deze op de selectiedag te komen laten beoordelen door de jury. Dit zal plaatsvinden in Zeist. Vervolgens komt de jury tot een shortlist van vijftig nominaties. Deze vijfitg werken zullen geëxposeerd worden in Slot Zeist van 1 september tot en met 17 november 2019. Tijdens deze periode wordt de prijs uitgereikt. 

De 50 genomineerden

De Nederlandse Portretprijs 2017

In 2017 werd voor de eerste keer de Nederlandse Portretprijs uitgereikt. Er waren 3 categorieën: 2d, 3d en een prijs voor Jong Talent. 
In totaal werden 854 portretten aangemeld, waaruit uiteindelijk een vijftigtal werken werden genomineerd voor de prijs. Deze zijn geëxposeerd in Paleis Soestdijk. 

Portretprijs 2017

Weekend van het Portet 2018: Het Zelfportret

In het laatste weekend van augustus 2018 organiseerde DNP het Weekend van het Portret 2018 met als thema 'Het Zelfportret'.

Weekend van het Portret 2018

Nieuws

Prijzen uitgereikt aan winnaars Selfieportretprijs
20-12-2019

In het Gemeentehuis van Zeist zijn vrijdag 20 december door cultuurwethouder Marcel Fluitman de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de Selfieportretprijs. Moos Boeke kreeg de eerste prijs, Babette Heijnen de tweede en Josquin van Elburg de derde. Een eervolle vermelding ging naar Daniël van Meulenbroek. De winnaars ontvangen elk een geldbedrag (resp. €250, €100 en €50) alsmede een museumjongerenkaart. Vlak voor de uitreiking riep de wethouder alle vijftien geselecteerde kandidaten naar voren om hen te feliciteren met hun prachtige werk dat anderhalve maand lang de gangen van het Gemeentehuis sierde.

Lees verder

Evaluatie en enkele tips portretkunst elders
04-12-2019

Na de zinderende finale en uitreiking van de portretprijzen zijn het bestuur, de jury en betrokken instellingen de dNP 2019 aan het evalueren. De opmerkingen vanuit de kunstenaars enquête worden daarbij zorgvuldig meegenomen.

Intussen zijn er tal van tentoonstellingen in het land die niet per se hun focus richten op de portretkunst maar die wel juweeltjes van dat genre exposeren. Hieronder enkele tips:

Lees verder

Uitreiking Rabo Photographic Portrait Prize 2019
02-12-2019

De Nederlandse Portretprijs voor 2D en 3D kunst heeft een digitaal fotobroertje: de Rabo Photographic Portrait Prize. 27 november ontving Robin de Puy deze prijs voor 2019. Haar winnende fotoportret van de 90-jarige Remco Campert viert volgens de jury o.l.v. Wim van Sinderen leven én werk van deze schrijver en dichter. “Het portret vertelt het hele verhaal van de ouderdom, van de hoogbejaarde kunstenaar die nog altijd dicht en schrijft. Zijn geestelijke kracht straalt van de foto,” aldus de jury. De Puy ontvangt een geldprijs van €10.000. De aanmoedigingsprijs (€2500) voor fotografietalent is uitgereikt aan Annabel van Royen voor haar serie (Self)Portrait of a Young Girl.

https://dutchnationalportrait.gallery/nl

Lees verder

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de online nieuwsbrief over de Nederlandse portretkunst.

* Verplicht veld

Steun ons

Draagt u de Nederlandse portretkunst ook een warm hart toe? Graag nodigen we u uit met een donatie onze projecten te ondersteunen. Kleine bedragen zijn ook van harte welkom. Wanneer u ons steunt door middel van een schenkingsovereenkomst, kunt u tot de helft van uw bijdrage terugkrijgen van de Belastingdienst. Klik voor meer informatie op de knop hieronder.

Word donateur

Top